Bijdragen aan de circulaire economie

Kopen bij Boom en Staal is niet alleen genieten maar ook groen doen! Boom en Staal draagt op verschillende manieren bij aan de duurzame en circulaire economie. De circulaire economie gaat uit van de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen.

Missie
De missie van Boom en Staal is:
Boom en Staal geeft lokaal gekapte bomen een goede bestemming als circulair meubilair.

Visie
De visie van Boom en Staal is:
Met eerlijke boomstamproducten versnelt Boom en Staal de duurzame en circulaire economie.

Lokaal hout
Boom en Staal gebruikt voor haar producten hout van bomen die zo lokaal mogelijk gekapt zijn. Het hout komt gegarandeerd van Nederlandse bomen. Door gebruik te maken van lokaal hout/ inlands hout hoeven er geen tropische (oer)wouden gekapt te worden. En ook: minder vervoer dus minder brandstofverbruik en minder uitstoot.Duurzame designs
De producten van Boom en Staal zijn speciaal ontworpen voor een lange levensduur. Dat zit hem in de optimale toepassing van houtsoorten in combinatie met stalen frames. Kiest u voor de gecoate stalen frames dan kiest u voor de zekerheid van een roestvrij product. Speciale stalen houders beschermen de meubels tegen houtrot. Bovendien maakt Boom en Staal tijdloze ontwerpen waar je niet snel op uitgekeken raakt.

Verduurzaamd hout
Het hout wordt verduurzaamd door het te wateren en te drogen volgens een speciaal ontwikkeld proces dat maanden en soms wel jaren kan duren. Hierdoor gaat het hout veel minder ‘werken’ en gaan de producten veel langer mee dan reguliere houten meubels.

Goede bestemming
Gekapte bomen worden vaak gezien als afval. Veel bomen belanden als brandhout in kolencentrale of houtkachel. En dat terwijl er prachtige meubels van gemaakt kunnen worden! Probleem is dat er kosten betaald moeten worden voor het verwijderen van bomen uit parken, tuinen en landgoederen. Boom en Staal biedt uitkomst. Bedrijven en particulieren kunnen contact opnemen met Boom en Staal voor het transport van de bomen. Zo weten ze zeker dat elke boom een goede bestemming krijgt.

CO₂
Bomen groeien door CO₂. Als dit broeikasgas vrijkomt, bijvoorbeeld bij houtverbranding, draagt het bij aan de klimaatverandering. Boom en Staal maakt producten van bomen; zo blijft de CO₂ gebonden aan de aarde en komt het gas niet vrij in de atmosfeer.

Cradle to Cradle
Boom en Staal werkt circulair door uit te gaan van het principe van Cradle to Cradle (C2C). De ultieme vorm van duurzaam ondernemen is Cradle to Cradle (wieg tot wieg). De gedachte achter C2C is dat alle materialen na hun leven in het ene product, kunnen worden ingezet in een ander product. Afval bestaat niet. Boom en Staal past hergebruik en recycling op verschillende manieren toe. Allereerst geeft Boom en Staal gekapte bomen een hoogwaardige bestemming als boomstamproduct. Bovendien kan het meubilair na gebruik weer worden terugverkocht aan Boom en Staal. Bij het ontwerp wordt er al op gelet dat de materialen weer gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. Boom en Staal maakt ook meubels van ‘bouwafval’; materiaalresten uit bouwprojecten. Zelfs resthout en zaagsel worden hergebruikt of gerecycled.

Expertise
Boom en Staal ontwikkelt zich steeds verder als expert op het gebied van circulair werken. Vragen, ideeën of expertise zijn van harte welkom. Neem vrijblijvend contact op!